THE UNPREDICTABLE SPACE CHAIN
21-22 OCTOMBRIE
atelier condus de Philippe Rizzotti

Participanții sunt invitați să experimenteze cu conceptul Lanțului Spațial
al lui Yona Friedman, să construiască o structură și să o conformeze după propria viziune.

Yona Friedman 'Space Chain' Summer House, Serpentine Galleries, London 2016


SOCIAL CRAFTSMANSHIP
28-29 OCTOMBRIE
atelier condus de studioBASAR

Într-un interviu din 2011, Yona Friedman se referea la “una din dificultăţile învăţământului de arhitectură este limitarea ei doar la craftsmanship. Acesta este foarte important, însă sunt şi alte aspecte, latura socială este foarte importantă”.
Acesta este punctul de plecare al atelierului, în care vom explora utopiile realizabile ale lui Yona Friedman, aplicând în contextul local viziunile sale din proiecte precum Meuble Plus în formatul unui proiect educațional. Vom transforma galeria într-un spațiu de producție, ghidați fiind de ideile sale: “Nu sunt interesat de utopii. Sunt interesat de capacitatea lor de a fi realizate. Consider că gândirea aspiraţională nu este de ajuns. Asta înseamnă să cunoşti care sunt tendinţele care urmează a se manifesta. Nu poţi inventa o utopie după care să încerci să îi convingi pe oameni, dar oamenii pot avea idei într-o anumită direcţie iar tu poţi acţiona pentru a o cristaliza."
Mergând în această direcţie, workshopul va adresa în același timp condiția contemporană a Bucureștiului, identificând tendințe de dezvoltare și cristalizând răspunsuri prin producerea unor unelte adaptate local care vor susține agenții ce vor produce schimbări în cadrul orașului.

studioBASAR "Intermediary Spaces" project, Kassel, 2013


PUBLIC COLLECTING
4-5 NOIEMBRIE
atelier condus de Alexandra Pirici și Manuel Pelmuș

În cadrul acestui atelier se va experimenta o abordare performativă în privința colecției muzeale și a producției informației. Participanții vor explora potențialul reconstrucției narațiunilor muzeale și sociale, și vor interacționa critic cu ”protocoalele” ce stau la baza stabilirii valorilor culturale dar și cu ideea temporalității înglobate în design-ul arhitectural.

Alexandra Pirici & Manuel Pelmuş, Public Collection of Modern Art, 2016, Kunsthaus Glarus


THE DISPENSABLE MUSEUM
4-5 NOIEMBRIE
atelier condus de Anca Benera + Arnold Estefan

Accesibilă, participativă și orizontală, strada poate fi modelul ideal pentru muzeu. Situații, gesturi și obiecte comune, toate acestea pot fi tratate ca părți ale unei colecții ale cărei conservare și prezentare sunt provocări dificile. Workshopul coordonat de Anca Benera și Arnold Estefan își propune să exploreze spațiul urban ca un muzeu temporar în continuă schimbare, punând această abordare față în față cu contextul instituțional românesc.

imagine dintr-o scară de bloc din Bucureşti, zona Alba Iulia


→ participarea în cadrul atelierelor este gratuită
și se face pe bază de înscriere prin email la adresa:
INSCRIERI@ARHITECTURAFARACONSTRUCTII.RO